Staffars Serier läser Previews 17:05

Välkommen till vår genomgång av vad som finns med i Previews.

Ett par saker innan vi startar. Det här är resultatet av vår första genomläsning av Previews, vilket innebär att det finns möjligheten att vi noterar saker som vi inte kommer att ta in till butiken av en eller annan anledning. Är det något som verkar lovande är det mycket rekommenderat att ni skickar in en beställning till butiken. När detta skrivs så tar vi vanligtvis 10,50 kr/$ men det är beroende på vilken rabatt vi har på inköpet samt så det kan ändras rätt snabbt beroende på svängningar i valutakursen, det ger dock ett visst hum om vad tidningarna och albumen kommer att kosta.

Staffans svarta färg får Håkans ansikte att uppvisa en sjukligt grön färg vilket får Staffars ansikte att bli helt rött av förlägenhet.

Med det avklarat hoppar vi raskt till katalogen för tidningar och album som är tänkta att dyka upp i med början i juli (med ett antal som dyker upp i september!). För att göra det lätt för oss så har vi efter Staffars bluddriga introduktion följt Previews indelning av förlag.

Maj - Återkomsten!

Det här är tydligen en månad då titlar kommer tillbaka efter långa uppehåll - det är väl iofs bara ett år sedan førra Girl Genius-ablumet, men jag vet att ni är många som i likhet med oss ser fram emot den så det är väl lika bra att nämna? Ännu mer efterlängtad är annars Yotsuba&!, vars fjärde volym nu äntligen listas. Det är alltså den mangatitel vars nästa volym oftast efterfrågas, så har ni inte läst den tidigare så ges nu ett lysande tillfälle att prova en eller flera av dom tidigare volymerna. Vi håller dom givetvis konstant inne! (Skulle tro det, så populära som dom är...) En annan manga som folk tidigare väntade mycket på är Gunslinger Girl, vars fjärde volym nu långt om länge ska vara på gång. Så hade du gett upp hoppet om den så räcker det nu med att invänta slutet av juli, då den i likhet med Yotsuba väntas nå oss.

Andra återkomster, førutom dom titlar som vi skriver om längre ner så kan jag bara inte undvika att nämna den nya Mouse Guard- miniserien som utspelas tämligen tätt på den førsta. Før ett par månader sen så talade jag mig varm før den inbundna samlingen av den førsta serien, vilken vi just har fått in och säljer väldigt snabbt! Alltid lika glädjande när kvalitet går bra!

DARK HORSE

Speak Of The Devil #1 (Of 6)
Gilbert Hernandez (W/A)
On sale July 25 b&w, 24 pages $3.50

Beto fortsätter sin enormt kreativa fas just nu med en miniserie från Dark Horse och den här tycker jag ser väldigt intressant ut, lagom udda men ändå inom rimlighetens gräns.

Hmm, Betos återkomst till Dark Horse...

Grendel: Behold The Devil #0
Matt Wagner (W/A)
On sale July 18 b&w, 16 pages 50 cents

Som Staffar säger inledningsvis så är det här verkligen återkomsternas månad. Det här är en av de mer oväntade då jag trodde att Wagner lämnat den här titeln bakom sig för länge sedan. När han dessutom nu återgår till Hunter Rose (och Nexus kommer tillbaka) kan man undra om 80-talet är tillbaka.

Martha Washington Dies
Frank Miller (W), Dave Gibbons (A), And Angus Mckie (C)
On sale July 11 FC, 24 pages $3.50

Om Grendel var 80-tal så är detta en 90-tals revival. Lite märkligt att den bara är 24 sidor och innehåller en avdelning med sketcher och mer. Om Dark Horse nu bara kunde se till att trycka om albumen så att vi kunde sälja dom nu när de avslutar historien.

The Perry Bible Fellowship: The Trial Of Colonel Sweeto and Other Stories
Nicholas Gurewitch (W/A)
On sale Sept. 26 FC, 96 pages $14.95 HC, 8" x 8"

Jag gillar de smakprov som man såg i katalogen. Enkla strippserier men definitivt udda. Du hittar en hel del serier på skaparens egen hemsida.

Ditto. The Perry Bible Fellowship är sjuk och sjukt underhållande.

Empowered Volume 2
Adam Warren (W/A)
On sale Sept. 5 b&w, 208 pages $14.95 TPB, 6" x 9"

Jag gillade det första albumet av Empowered oerhört mycket. Enkelt, roligt och fånigt men samtidigt så gör den allt detta mycket bra.

Volym 2! En till återkomst!!

DC COMICS

Justice League of America #11
Written by Brad Meltzer
Art by Gene Ha
On sale July 18 ï 32 pg, FC, $2.99 US

Kan bara inte låta bli att nämna att Gene Ha tecknar det här fristående numret...
A-Ha-Ha-Ha-Ha!

The Programme #1
Written by Peter Milligan
Art and cover by C.P. Smith
On sale July 18 1 of 12 32 pg, FC, $2.99 US

På tal om återkomster. Det kalla kriget verkar vara hetare än på länge. I ett flertal serier har det poppat upp sovjetiska program med superskurkar och vapen som nu hotar världen igen. Nu gör Pete Milligan en miniserie på ämnet som jag hoppas kommer leva upp till hans högsta standard.

Alan Moore: The Complete WildC.A.T.S TP
Written by Alan Moore
Art by Travis Charest, Mat Broome, Ryan Benjamin and others
Advance-solicited; on sale August 8 392 pg, FC, $29.99 US

Nu håller de på att skrapa botten med Alan Moore-material och som jag minns det är detta inte den bästa sortens Moore-serier utan snarare "mat på bordet"-serier. Travis Charest-bitarna är dock otroligt snygga.

Jag antar att det beror vad man menar med Moore-serier. Hans Wildcats är inte From Hell eller V för Vendetta. Det förhindrar inte att det är bland de bästa Wildcatshistorierna tills Casey tog över och gav oss 3.0.

IMAGE

Gødland Celestial Edition HC
story Joe Casey
art & cover Tom Scioli, Nick Filardi & Richard Starkings
HC, 360 pages, FC
July 18 * $34.99

Det är ingen hemlighet att jag är svag för tjocka, inbundna utgåvor, och eftersom jag nyss nämnde Joe Casey kan jag likaväl passa på att rekommendera hans "smått" Kirbyliknande kosmiska epos Gødland.

CINEBOOK

Yoko Tsuno Volume 1: On the Edge of Life TP
by Roger Leloup
SC, 8x11, 48pgs, FC SRP: $9.99

Det är nu øver tjugo år sedan det kom ut något Yoko Tsuno-album på svenska, och det är en serie som vi fortfarande får førfrågningar om. Så det känns ju rätt så trevligt att det nu är dags før en amerikansk utgåva. För dom av er som inte kommer in och frågar så är det en rätt typisk "Spirou"-serie, om än med en i Belgien bosatt ung japanska i huvudrollen. Det lustiga med att serien gick i Spirou-tidningen är ju annars att Leloup var en av Hergés assistenter, närmare bestämt ansvarig før fordon, främst vill jag minnas flygplan, i dom sista Tintin-albumen. Spirous främsta konkurrent i Belgien var ju just Tintin...
Det här är iallafall det sjunde albumet, även om det på svenska kom ut som nummer sex.

IDW PUBLISHING

The Complete Terry and the Pirates Vol. 1: 1934-1936 HC
Milton Caniff (w/a)
HC, 8.5 x 11, FC & B&W, 368 pages, with index  $49.99

1984, när NBM børjade ge ut en komplett, inbunden utgåva av Terry & the Pirates så var det ju något som jag absolut, definitivt var tvungen att plocka själv.Nu kommer IDW med en øverlägsen utgåva, och jag måste erkänna att jag är frestad. Det här är en av dom där klassiska serierna som inte bør saknas i nånon seriøs (eller serieøs?) seriesamling, kanske inte så mycket før att den var nyskapande och mycket influensrik (det var den), men helt enkelt ity det är en av dom absolut bästa äventyrsserier som någonsin har gjorts! Den børjar bra men inte lysande, men när Caniff väl kommer igång så finns det inte mycket som slår den!

ONI PRESS

Courtney Crumrin and the Fire-Thief's Tale
by Ted Naifeh
SC, 56pgs, B&W SRP: $5.99

Ännu en fristående Courtney Crumrin-historia. Efter den ljusare Polly & the Pirates, Naifehs enbart tecknade Death Jr samt manus till Unearthly (vad hände f.ø. med fortsättningen på den?) så återgår nu äntligen Ted Naifeh till Courtney Crumrin. Tveka inte, køp!

Finns även tre samlingar, och en tidigare spinoff-special, samt førstås hans Polly & the Pirates-samling. Samtliga varmt rekommenderade!

RUDE DUDE PRODUCTIONS

Nexus #99: Space Opera Act 1 f 4
by Mike Baron & Steve Rude
32pgs, FC MSRP: $2.99

När First Comics gick omkull så fastnade Nexus rättigheter i smeten. Nåväl, något senare så køpte Dark Horse rättigheterna och øvergick till att ge ut miniserier, något som var nødvändigt om Rude skulle orka med att teckna dom. Efter ett tag så gav man dessutom tillbaka rättigheterna till Baron & Rude, något jag høgaktar Dark Horse før. Fler miniserier føljde, och sen inget mer.

Är det verkligen tio år sen senast? Dark Horse håller visserligen på med att ge ut "Archives"-typen av samlingar, men annars har det varit rätt tyst tills nu. Men på Dudes egna, nystartade førlag så är det äntligen dags! Lustigt nog har han vänt på nuffreringen, tidigare hade miniserierna sin egen nuffrering medan det i indician gick att utläsa vad løpnumret var. Nåväl. Jag har stora førhoppningar på det här, før det är ju så att både Baron och Rude tenderar att prestera sina bästa arbeten när dom samarbetar, och Nexus är en av dom skojigare, intelligentare och snyggare SF (eller SF/superhjälte..) serierna som någonsin har gjorts!

SEVEN SEAS ENTERTAINMENT LLC

He Is My Master Volume 1 GN
by Mattsu & Asu Tsubaki
SC, 200pgs, B&W SRP: $9.99

Två tonårsflickor och deras halvtama krokodil lämnar hemmet och blir av någon anledning tvungna till att børja jobba åt en av den äldre systerns 14-åriga klasskamrater. Han är inte bara rik, utan även fetischistiskt lagd, så dom får jobba som husor i klart oanständiga uniformer. Deras späda åldrar gør just den delen rätt så obehaglig, men det är ju nu en del av den japanska "maid"-fetischismen, i vars andra ände man finner Emma, och mangan var tillräckligt populär før att generera en animeadaption.

Atelier Marie and Elie Zarlbug Alchemist Volume 1 GN
Creator: Yoshihiko Ochi
SC, 5x7, 192pgs, B&W $9.99

Atelier Marie, Atelier Elie, Atelier Judie etc tillhør dom framgångsrikare Japanska dataspelen. Japanska, då dom mig veterligen ännu ej har exporterats, då med undantag før den långt senare Atelier Iris som har släppts i USA och Europa. Det här är en av mangaadaptionerna, førhoppningsvis i likhet med Sakura Taisen-mangan tillräckligt fristående før att man ska kunna førstå handlingen utan bekantskap med spelen. jag misstänker iofs starkt att det kommer att vara fallet, dels før att jag inte tror att ens Tokyopop skulle ge ut den annars, och främst då tecknaren ju är Yoshihiko Ochi, mannen som tecknade den førsta Lodoss Wars-mangan! (Vi har allt kvar ett par av dom amerikanska albumen.) Så jag førväntar mig en trevlig fantasyserie.

VIRGIN COMICS

Dave Stewart's Walk-In Vol. 1 TP
Created by Dave Stewart
Written by Jeff Parker
Art by Ashish Padlekar
Cover by Ashish Padlekar and Jeff Parker.
SC, 7x10, 144pgs, FC $14.99

Utifall att ni precis som vi missat att Jeff Parker skriver annat än väldigt underhållande superhjältefluff (Marvel Adventures Avengers t.ex.) åt Marvel så passar det väl bra att det kommer en samling av Walk-In snart.

Att handling centrerar runt en kille som har övernaturliga krafter och andra konstigheter låter mer som nånting Dave Stewart drömt upp än Jeff Parkers idé, men jag litar på att han kan göra nästan vad som helst läsvärt.

VIZ

Pretty Face Vol 1 TP
by Yasuhiro Kano
SC, 5x7, 216pgs, B&W SRP: $7.99

Mer "vuxnare" Shonen Jump! som jag skrev redan førra månaden så var det här en av titlarna som amerikanska Shonen Jump bestämde sig før att utelämna såsom varande alltfør vuxen. Fast strikt sett så är den väl bara vuxnare på samma sätt som exempelvis GTO, alltså vuxnare just i relation till mer typiska SJ-serier som Naruto...

Iallafall, skolans värsting får sitt ansikte førstørt i en bussolycka, och ett år senare vaknar han upp och upptäcker att en vansinnig plastikkirurg har gett honom en flickas ansikte och att han førväntas leva som flicka! Annars kommer han att krävas på kostnaden før operationen. Vad värre är, flickansiktet plockades från ett foto som han hade på sig, ett foto på en flicka som han är hemligt førälskad i! När han så møter henne igen så tror hon att han är hennes førsvunna tvillingsyster! Så nu måste slagskämpen Rando dels leva som flicka i sin älskades familj før att inte krossa hennes hjärta, dels i smyg leta efter den førsvunna systern (en absolut førutsättning før att han ska kunna återuppta sin tidigare existens) samt värja sig mot plastikkirurgens førsøk att få honom att genomgå en kønsoperation! Lite Midori Days, lite GTO, totalt underhållande och komplett i sex volymer kan jag inte annat än å det varmaste rekommendera den här underbara titeln!